"Újleves" grízgaluskával
sponsored links
...attól új, hogy csupa "újból" készül. Új a répa, új a krumpli, új a karalábé, új a borsó, új a petrezselyem, új a zeller, folytassam?
Amikor én még kislány voltam...nem volt mirelit (legalább is nálunk), nem volt télen paradicsom, sõt még zöldséges sem volt (legalább is vidéken), de volt kert, ahol nem csak fû nõtt, hanem volt veteményes és oda amint az idõ engedte, ültettek ezt-azt. Borsót, hagymát, sárgarépát, krumplit ...
Amikor beérett a borsó ( a borsó érés volt a meghatározó), akkor kihúztak a földbõl néhány sárgarépát és fehérrépát (zöldséget), igaz ezek ebben az idõben még igen vékonykák voltak,
de újak voltak.
Édesanyám a kezecskéjével benyúlt a krumplibokor alá és beletúrt a földbe.
Hamarosan meg is találta amit keresett. Érzésre (az ujjaival érezte, nem volt szabad elkaparni a földet) elõszedegetett néhány gumócskát, igen gumócskát, hisz ekkor még nem volt nagyobbocska, csak kicsike gumócska a krumplicska. Gondosan visszaigazította a földet a bokor alatt, hogy a többi tudjon fejlõdni.
Szedett minden mást ami még volt és kellett egy jó zöldségleveshez (én meg szaladtam a kosárral).
Grízgaluskát fõzött bele, olyat, hogy ha tudod volna ...